top of page
Caviainrondje_edited.jpg

Voeding

Een cavia heeft een dieet nodig van onbeperkte hooi en/of gras, een redelijke hoeveelheid groente, wat droogvoer en beperkte hoeveelheden fruit. En uiteraard ook genoeg schoon drinkwater. Het is belangrijk dat een cavia de hele dag toegang heeft tot voedsel, vooral hooi moet altijd beschikbaar zijn!

 

Droogvoer kan bestaan uit korrels (pellets) of gemengd voer. Bij gemengd voer loop je alleen wel het risico dat de cavia’s selectief gaan eten en daardoor voedingsstoffen missen. Bovendien kunnen deze mengsels harde bestanddelen bevatten die kunnen leiden tot tandbeschadigingen. Daarom is de keuze voor korrels beter, omdat die alle voedingsstoffen en veel vezels bevatten. Gebruik altijd speciaalvoer voor cavia’s! Twintig gram droogvoer per dag is genoeg voor de meeste volwassen cavia’s als ze daarnaast veel hooi en groenvoer krijgen. Haarloze cavia’s eten echter meer omdat ze meer energie verbruiken om zichzelf warm te houden. Ook cavia’s die ’s winters buiten leven en cavia’s die erg actief zijn kunnen wat meer droogvoer nodig hebben.

 

Geef de cavia’s dagelijks verse groente, zoals wortelloof, andijvie, broccoli, kool, radijsblad, komkommer, paprika en witlof. Als traktatie kun je af en toe een klein stukje wortel of fruit zoals aardbei, peer of banaan geven. Geef fruit niet te vaak want er zit veel suiker in, wat ongezond is. Verder kun je de cavia nog wat gras geven. Pas wel op met bermgras; dat kan vervuild zijn door uitlaatgassen. Wees bovendien voorzichtig met het voeren van nieuwe soorten voedsel: de darmen van de cavia moeten hier langzaam aan wennen dus begin met hele kleine hoeveelheden en geef langzaam maar zeker iets meer, terwijl je goed in de gaten houdt dat de cavia geen diarree ontwikkelt.

 

Cavia’s hebben van nature de behoefte om te knagen. Dat is nodig om de tanden van de cavia gezond te houden. Zorg dat er altijd hooi beschikbaar is om op te knabbelen en geef knaagtakken van bijvoorbeeld wilg, hazelaar, berk of fruitbomen. Geef geen knaagsteen, daarmee loopt de cavia het risico om te veel mineralen binnen te krijgen.

 

Cavia’s ontwikkelen vroeg in hun leven een voorkeur voor bepaalde soorten voedsel en weigeren later soms voedsel dat ze niet kennen, het is daarom handig hen op jonge leeftijd aan meerdere soorten voer te wennen.

vitamine c pilletjes.png

Vitamine C

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom is het erg belangrijk dat ze hier voldoende van binnenkrijgen via de voeding, namelijk 10 tot 20 mg per kg lichaamsgewicht voor volwassen dieren. Groeiende dieren en vooral zwangere dieren hebben meer nodig. Goed droogvoer dat speciaal gemaakt is voor cavia’s bevat genoeg vitamine C, algemeen knaagdierenvoer niet

Let wel op dat het vitamine C gehalte na de uiterste houdbaarheidsdatum niet meer voldoende is, dus bewaar het voer niet te lang. Voor de zekerheid kun je je cavia dagelijks een kwart tabletje vitamine C (van 50 mg) geven. De cavia’s gaan dit na een aanvankelijke aarzeling vaak als een traktatie zien. Vitamine C druppels in het drinkwater doen werkt vaak minder goed; de vitamine wordt zo snel afgebroken en u weet nooit of de dieren voldoende binnenkrijgen. Verder hebben zwangere cavia´s ook meer vitamine C nodig.
 

Gevolgen van teveel en te weinig vitamine C

Teveel:

  • Dat deel van de vitamine C dat door de cavia niet gebruikt wordt, wordt uitgeplast.

 

Te weinig:

  • Zwakke, broze botten.

  • Pijnlijke gezwollen gewrichten

  • Allerlei gebitsproblemen, zoals afbreken van tanden, verkeerde stand van tanden en kiezen, bloedingen van het tandvlees.

  • Problemen met de blaas en daardoor bloed in de urine

  • Diarree, soms met bloed

  • Sterk verlaagd afweersysteem, waardoor de cavia vatbaarder is voor schimmel, schurft en allerlei bacteriële infecties.

  • Spierzwakte en sloomheid

  • Niet of slecht eten

  • Verlamming

  • Doffe vacht en/of haaruitval

  • Gewichtsverlies, vaak sluipend

  • Slechte wondgenezing

  • Bloedingen uit ogen en mond

 

Om er zeker van te zijn dat je cavia genoeg vitamine C binnenkrijgt kun je, naast de gewone voeding, dagelijks een vitamine C pilletje van 70 of 80 mg. geven. Het beste zijn de pilletjes mét suiker. In de pilletjes zonder suiker zijn erg veel kunstmatige zoetstoffen toegevoegd die weer niet zo goed zijn voor je cavia. Veel cavia's moeten wennen aan de smaak, maar na een paar keer gedwongen toediening vinden de meeste cavia's de tabletjes erg lekker. Eventueel kun je een pilletje verpoederen en op bijv. een stuk komkommer uitsmeren. Het is niet verstandig om vitamine C druppels bij het drinkwater te doen. De vitamine C gaat een verbinding aan met de zuurstof in het water en vervliegt. En de meeste cavia's drinken te weinig om genoeg binnen te krijgen. Het geven van extra vitamine C vermindert namelijk de kans op allerlei medische narigheid. En wie wil dat nou niet, minder kans op narigheid? Maar, let wel: het geven van extra vitamine C garandeert niet dat je cavia niet ziek wordt. En het niet geven van extra vitamine C garandeert niet dat je cavia wel ziek wordt. Het is een kwestie van risico-verkleining.

​

Groente en fruit

Op het internet zijn heel veel verschillende lijsten. Bij het maken van deze lijst is dan ook voor save gekozen.

 

Een cavia heeft altijd onbeperkt vers hooi nodig en dagelijks vers water. Zorg voor een gevarieerd groenteaanbod verdeeld over de dag. Wanneer ze een groente voor het eerst krijgen, moet je rustig beginnen en begin je met een klein beetje en bouw je het langzaam op.

 

Koolsoorten kunnen gasvorming en gasophopingen veroorzaken, maar dat wil niet zeggen dat de cavia geen kool mag hebben. Kool kan, door het oxaalzuur dat in de kool zit, andere stoffen zoals kalk aan zich binden. Kalk heeft het lichaam nodig en als het dat stelselmatig onthouden wordt, kunnen er problemen optreden. Maar zowel het ontstaan van gasvorming als het oxaalzuur dat zich bindt aan kalk, is alléén een probleem als er alleen maar kool gevoerd wordt: als het menu van de cavia afwisselend is, is er geen enkel probleem. Je moet alleen voorzichtig zijn met het geven van kool aan jonge cavia's en aan cavia's die het niet gewend zijn, maar ook hier geldt weer (zoals voor alles!): met mate en voldoende afwisseling. Cavia's zijn dol op spitskool, bloemkool en boerenkool; Maar wel in combinatie met andere groenten geven en dat is belangrijk: afwisseling. Als je voldoende variatie in het menu aanbrengt en ze niet overlaadt met alleen maar kool, kan kool geen kwaad. Wanneer je minsten 4 soorten per keer aanbied, dan gaat dit goed.

​

Voor een uitgebreide lijst, klik hier!

bottom of page