Geluiden
Iedereen kent het wel: die typische caviageluiden. Cavia’s staan bekend om hun vele geluiden die ze maken. In het begin zal het lastig zijn om de geluiden te leren herkennen, maar het is goed om te weten wat de geluidjes betekenen. Zo kun je je cavia’s beter leren begrijpen. Je cavia kan laten merken dat hij het knuffelen wel of niet fijn vindt, wel of geen pijn heeft of wel of niet blij is, of zelfs wat ze tegen elkaar zeggen.
-
Fluiten / Hard piepen
“Er komt voedsel aan, jeeeeej!”, “Halloooo, ik wil aandaaaacht!”
Dit is het populairste cavia geluid. Zij maken dit geluid wanneer ze weten, denken of willen dat ze eten krijgen. Als je cavia’s eenmaal gewend zijn dat er na het openen van de koelkast, en gekraak met plastic zakjes eten komt, zullen ze altijd gaan fluiten! Ook maken ze dit geluid als ze aandacht willen, of graag het hok uit willen.
-
Zacht, tevreden piepen
“Ik ben nieuwsgierig en ga verkennen” “Wat is dit?”, “Ik ben tevreden”
Cavia’s maken dit geluid als ze zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Ze maken dit geluid vaak wanneer ze door de kooi lopen of als ze geaaid worden. Of bij loslopen, of nieuwe indeling van het hok.
-
Knorren
De betekenis van dit geluid hangt af van de context en kan erg verwarrend zijn. Als je je cavia terug zet in zijn hok, kunnen ze dit geluid maken en is het een soort opluchting. Ook als ze weer vers hooi krijgen maken ze soms dit geluid en zijn ze blij dat ze weer lekker vers hooi kunnen eten.
“Ik vind het niet fijn als je me daar aait, stop alsjeblieft”, “Ga weg!”, “Ik ben bang”
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt. Aai met de haren mee naar achteren, vanaf achter de oren naar achteren. Blijft hij zo brommen, dan is hij waarschijnlijk niet zo’n knuffelkont.
-
Brommen
“Ik wil de baas zijn” “Ik wil paren”
Dit lage gebrom gaat samen met een wiebelende kont en langzaam bewegen. Dit kan gaan om dominantie (ook bij zeugjes of beertjes onderling), bijvoorbeeld als je vreemde cavia’s aan elkaar koppelt. Het kan ook betekenen dat een beertje wilt paren met een zeugje.
-
Klappertanden
“Ik ben geïrriteerd”, “Ik ga aanvallen”, “Ik vind je niet leuk”
Dit geluid maken cavia’s vooral naar elkaar en betekent dat ze boos of geïrriteerd zijn. Als een van de twee zich niet snel overgeeft (bijv. door weg te lopen), is de kans groot dat er gevochten gaat worden. Je hoeft niet direct in te grijpen; het kan zijn dat ze aan het bepalen zijn wie de baas is.
-
Zeuren
“Ik ben geïrriteerd”, “Ga weg!”, “Raak me niet aan”, “Stop daarmee”, “Blijf uit mijn buurt”, “Dit is mijn eten”.
Dit kun je onder andere horen als cavia’s te dicht in elkaars buurt komen of hun eten niet willen delen. Het kan ook betekenen dat je de cavia pijn doet of iets niet prettig vindt.
-
Gillen
“Help!”, “Waar is iedereen?”, “Ik heb pijn”
Dit geluid is makkelijk te verwarren met het positieve piepgeluid. Maar dit geluid betekent paniek. Je cavia heeft pijn of is zijn vriendje kwijt. Als je niet weet waarom je cavia dit geluid maakt, is het belangrijk snel naar de dierenarts te gaan.
-
Waker
“Alarm!”, “Er dreigt gevaar!”
Dit is een zeldzaam geluid. Je zal het niet snel horen en lang niet alle cavia’s maken dit geluid. Het is een vorm van alarm slaan. Cavia’s waarschuwen elkaar op deze manier in het wild als er gevaar dreigt.